< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Atvērtās meža dienas Užavā

Atvērtās meža dienas Užavā

2023-04-19, 19.28

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) turpina ik gadu pavasarī rīkot LVM Atvērtās meža dienas, aicinot cilvēkus piedalīties dažādos pasākumos. Šogad tās norisinājās arī Užavā, sniedzot iespēju uzzināt vairāk par biotehniskajiem pasākumiem dabas liegumā “Užava”.

Uz pasākumu bija sapulcējušies Ventspils novada pašvaldības pārstāvji, pagastu pārvalžu vadītāji, LVM pārstāvji un Užavas pamatskolas skolēni un skolotāji. Sākumā uzrunas teica LVM Ziemeļkurzemes reģiona Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Andris Verners, Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Zariņš un Užavas pagasta pārvaldes vadītāja Laima Erliha-Štranka, novēlot visiem izdevušos un zināšanām bagātu dienu.

Laukā bija izcils laiks vienam kārtīgam, 4 km garam pārgājienam. Tika apskatīti vides projekta objekti, paveiktais gala rezultāts, tomēr ir darbi, kas vēl nav pabeigti, jo ir īss laika periods, kurā var darboties dabas liegumā. LVM piedalās dažādos vides projektos, tostarp veic biotehniskos pasākumus, lai uzlabotu šo biotopu kvalitāti. Piemēram, pelēkās kāpas ir unikāls biotops Latvijā, un, ja netiks strādāts, tad to var zaudēt. Šis biotopu veids bez cilvēku darba ieguldījuma nespēj eksistēt, tāpēc ir jāstrādā, lai to saglabātu nākamajām paaudzēm.

“Dabā nekas nav iekonservēts,” atziņu pauda LVM Ziemeļkurzemes reģiona Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Andris Verners, “tā dzīvē notiek, dabā viss mainās, gribam mēs to vai negribam. Līdzšinējā pieredze Latvijā rāda, ka cilvēks vienmēr ir mijiedarbojies ar dabu – darījis, strādājis, dzīvojis. Tādā veidā mūsu dabas daudzveidība ir veidojusies, bet tagad ir brīži un vietas, kur nevajag cilvēka iejaukšanos, tomēr ir gan biotopi, gan sugas, kas bez mūsu palīdzības nevar eksistēt. Skatoties no vēsturiskās pieejas, labākā dabas aizsardzība ir neko nedarīt, bet tas mainās, un mēs arī maināmies līdzi. Zināšanas un prakse rāda, ka ir jāstrādā!”

Šis bija ļoti izzinošs un pārdomām bagāts pārgājiens. Ikvienam bija iespēja uzdot jautājumus. Visi kopā uzstādīja informatīvās plāksnes par mežainajām piejūras kāpām un pelēkajām kāpām, kā arī vides objektu, kuru var izmantot, lai fotogrāfijā skaisti iemūžinātu apkārtnes ainavu. Andris Verners pasniedza LVM pateicības Užavas pagasta pārvaldes vadītājai Laimai Erlihai-Štrankai un Tārgales pagasta pārvaldes vadītājam Mārcim Laksbergam par sadarbību vides objektu realizēšanā. Pēc kārtīgi un aktīvi pavadītas dienas, visi mielojās ar gardu zupu.

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm